HABERLER

İkev Tecrübe Konferanslarının bu ayki konuğu 58-59 ve 60.Hükümet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M.Hilmi GÜLER oldu.
Dr. M. Hilmi Güler: Tabii kaynaklarımız Yabancı ülkeler elinde değil.

Enerji açısından dışa bağımlı olmamak mümkün.

Engeller endişeler ve zihniyet kargaşasının ortadan kaldırılması gerekir.

Kaynaklarımız var, proje çok; önemli olan uygulama.

Milli projelerimiz, uluslararası çıkar ilişkileri yüzünden akamete uğratılıyor.

Enerji eski Bakanı Dr. Mehmet Hilmi Güler üniversite öğrencilerine verdiği konferansta çarpıcı konulara değindi ve tavsiyelerde bulundu.

Dünyada Ve Türkiye'de enerji kaynakları, tabii kaynaklar ve özelliklerini haritalar üzerinde anlatan Hilmi Güler, bu kaynaklar üzerinde dünya çapında oynanan oyunlar üzerinde de belgelerle bilgi verdi.

İKEV Anadolu Gençlik yurtlarında kalan üniversite öğrencilerine; Tecrübe konferansları kapsamında düzenlenen konferanslar serisinin yeni bölümünde, davet edilen Bakan Hilmi Güler, tüm tespitleri ve tecrübelerinden özet örnekler vererek, gençlere çok faydalı bilgiler aktardı.

Gençlerin gelecekte birçok önemli görevleri üstleneceğini ve bunun çok uzak görülmemesi gerektiğini ifade ederek konferansına başlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler, gençlerin yakın geleceğine dikkat çekti.

Hilmi Güler devam eden konuşmasında özetle şu bilgilere yer verdi:

Enerjisiz bir hayat yoktur insan için de toplum için de devlet için de enerjisiz bir hayat yoktur.

Kavram olarak kitaplarda enerji bir sistemin iş yapabilme kabiliyeti diye açıklanır.

Türkiye olarak en önemli şey, bu konuda dışa bağımlı olmamaktır.

Enerjide önemli 4 husus mevcuttur

  • Enerjinin güvenliği
  • Enerji ekonomisi
  • Enerji hukuku
  • Enerji diplomasisi

Hepsi birleşince ortaya ENERJİ POLİTİKASI çıkar.

Türkiye coğrafyası bu konuda çok önemlidir. Türkiye'nin oldukça fazla tabii kaynakları var. Bunları etkin kullanmak lazım. Maden var, su var, rüzgâr var, güneş var, petrol dahi var Türkiye'de. En büyük kaynak insan var. İnsanımızı iyi kullanmamız lazım.

Ülkemizin enerji potansiyeli oldukça fazladır bu yeterince kullanılamamıştır.

Türkiye ve Dünya haritasında baktığımız zaman şunu görürüz. Türkiye'nin tam ortasından bir çizgi çizelim sağında ve sağındaki ülkelerde %70 petrol ve doğalgaz kaynakları mevcut. Solunda da tüketenler mevcut. Ülkemiz tam bir geçiş noktasıdır.

Biz geçiş coğrafyası ve kaynak coğrafyası olmalıyız.

Hazar Denizi veya Gölü 5 kıyıdaş ülkeye sahip. Göl deyince bu 5 ülkeyi ilgilendirir ama, Deniz diyorlar; bölgede 15 ülkeye ait 15 çok uluslu şirket mevcut. Burada çok oyunlar oynanıyor, çünkü önemli kaynak burada. Bölgede kargaşa çıkarılıyor, hükümetler değiştiriliyor, türlü oyunlar oynanıyor.

Türk cumhuriyetlerle kardeş ülkeler olduğumuz halde istediğimiz bir hat oluşturamadık oradan Türkiye'ye.

Bazı milli projelerimiz uluslararası çıkarlar yüzünden hep akamete uğratıldı.

Körfez'de Suriye'de oynanan oyunlar oradaki Enerji ve Tabii Kaynaklar yüzündendir.

Bölge daima sıcak olmuştur.

 Kaynaklar ve Pazar güzergahında etkinlik ve çatışma alanlarının tam ortasında Türkiye vardır.

Uluslararası Siyasette hiçbir şey göründüğü gibi değildir ve çıkarlar doğrultusunda her türlü oyun vardır.  Bu yüzden yapılacak şey dışa bağımlı ve muhtaç olmamaya gayret etmektir.

Eğer bazı şeylere mecburen muhtaç olunacaksa bu karşılıklı olmalıdır. Onlar da size muhtaç olmalı, yani mütekabiliyet olmalıdır. Dış politikada önemli olan budur.

Dünyada enerji kaynaklarının nakli 10 boğazdan geçmektedir. Bunun dokuz buçuğu Müslüman ülkelerin boğazlarıdır. Cebelitarık sadece buçuktur. İspanya ve Fas ortak boğazı olduğu için. Buna rağmen Müslüman ülkelerin sıkıntısı ortadadır.

Bu bilgiler ve gerçekler ortaya konmalı ve bir ümit oluşturulmalıdır.

ABD dünyanın bütün denizlerini kiloları ile hâkim durumdadır.

2050 yılında dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin sıralamaları söyle olacaktır

1-Çin

2- Hindistan

3-ABD

4-Japonya

Bu gelişmenin önüne ABD filoları çıkacaktır.

Çin de bundan dolayı stratejik hamleler yapmaktadır. ABD ile Çin arasındaki büyük savaş önümüzdedir.

Görev yaparken birçok stratejik hamleler yapmaya gayret ettik ama engellendik ve sonuca ulaşamadık.

Rusya'dan aldığımızı gazın yarısı ile elektrik üretiyoruz. Halbuki bizde rüzgâr, Güneş, kömür baraj gibi elektrik üretecek kaynaklar var.

Türbin kurmamız, türbin üretmemiz lazım. Denizlerimize bile Rüzgâr tarlası kurabiliriz

Jeotermal potansiyelimiz de çok yüksek. Bütün bunları kullanabilmemiz için zihniyet değişikliği şarttır. Ülkemiz hep batıya bakmak yerine doğuya bakmalıdır.

Ekonomi Asya'da güçlenecektir. Aslında bizim enerjide dışa bağımlılığımız söz konusu olmamalıdır.

Kaynakların çok olduğu İslam ülkelerinde, Türk cumhuriyetlerinde, Türkiye'de iyi niyetli insanlar ve yöneticiler vardır. Ama masaya oturunca, uygulamaya gelince düşünceler gerçekleştirilemiyor. Engeller var endişeler var, korkular var, zihniyet kargaşası var.

Bu yüzden Erbakan hocamızın kurduğu D- 8 çok önemlidir

Gençlerimiz geleceğe bu açıdan bilgili, cesur ve hazır yetişmelidir.”

Konferans sonunda sorulan sorulara da cevaplar veren Hilmi Güler İKEV yönetimine teşekkür ederek gençlere başarılar diledi.

Konferansa İKEV Genel Müdürü Yılmaz Bayat, Genel Sekreter Mustafa Hasan Öz, Eğitim Müdürü İdris Cevahir, Yurtlar Müdürü Cihat Uslucan, Vakıf ve Yurtlar Yöneticileri de katıldı.

İkev Tecrübe Konferanslarının bu ayki konuğu 58-59 ve 60.Hükümet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M.Hilmi GÜLER oldu. - HABERLER - İKEV - İlim Kültür ve Eğitim Vakfıİkev Tecrübe Konferanslarının bu ayki konuğu 58-59 ve 60.Hükümet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M.Hilmi GÜLER oldu. - HABERLER - İKEV - İlim Kültür ve Eğitim Vakfıİkev Tecrübe Konferanslarının bu ayki konuğu 58-59 ve 60.Hükümet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M.Hilmi GÜLER oldu. - HABERLER - İKEV - İlim Kültür ve Eğitim Vakfıİkev Tecrübe Konferanslarının bu ayki konuğu 58-59 ve 60.Hükümet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M.Hilmi GÜLER oldu. - HABERLER - İKEV - İlim Kültür ve Eğitim Vakfıİkev Tecrübe Konferanslarının bu ayki konuğu 58-59 ve 60.Hükümet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M.Hilmi GÜLER oldu. - HABERLER - İKEV - İlim Kültür ve Eğitim Vakfıİkev Tecrübe Konferanslarının bu ayki konuğu 58-59 ve 60.Hükümet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M.Hilmi GÜLER oldu. - HABERLER - İKEV - İlim Kültür ve Eğitim Vakfıİkev Tecrübe Konferanslarının bu ayki konuğu 58-59 ve 60.Hükümet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M.Hilmi GÜLER oldu. - HABERLER - İKEV - İlim Kültür ve Eğitim Vakfı